Místo plné vášně a bohaté historie

Místo plné vášně a bohaté historie

Když do naší republiky přicestuje cizinec, vyžadujeme po něm, aby se přizpůsobil naší kultuře. Je důležité si tedy uvědomit, že pokud chceme zavítat do jiné země, budeme to my, kteří se máme přizpůsobit. Je tedy vhodné před odjezdem si zjistit něco o zemi, kterou chceme navštívit a o její kultuře.

Itálie je země, která leží v jižní Evropě a zaujímá celý Apeninský poloostrov. Je to země bohatá na historii a nachází se zde 47 památek Unesco. Spousta turistů si oblíbila dlouhé písečné pláže na Jaderském pobřeží v létě a lyžování v Alpách v zimě. Věděli jste také, že průměrný Ital konzumuje 25 kg těstovin ročně a vypije zhruba 100 litrů vína? Itálie je kolébka gastronomie a proto je zde pár rad, na co si dávat v Itálii pozor.

Na co si dávat v Itálii pozor

Při příjezdu do Itálie si budete připadat v každém podniku, jako doma. Italové jsou velice družní a přátelští. Zakládají si na rodinné pospolitosti a jsou hrdí na svou kulturu. Kladou také důraz na svůj zevnějšek a poprsí si na luxusní oblečení. Siesta je jedna z věcí na kterou si musíte na dovolené, kterou chcete strávit v Itálii zvyknout. Je to období mezi 13-16 hodinou. V tomto rozmezí nepočítejte s tím, že bude otevřena restaurace, obchod s potravinami či oblečením, který zrovna budete chtít navštívit. Italové zásadně ožívají v noci. Pokud si chcete zakoupit ovoce či zeleninu, nepřehrabujte se, Italové to nemají v lásce.

Italské ženy preferují sukně a milují  módu. Vyzývavé a výstřední oblečení však po svatbě odkládají. Je nepřijatelné, aby se manželka Itala opalovala na nudistické pláži či na veřejné pláži bez vrchního dílu plavek.

Pokud se bavíte s místním Italem nikdy se ho neptejte na mafii, je to lákavá otázka, ale pořád je to v velký a otevřený problém a Italové se o mafii neradi baví.
Stolování má pro Italy velký význam, s jídlem se nespěchá a jídlo se vychutnává. Skládá se z několika chodů i v běžný pracovní den. Začínají předkrmem, který je ve většině restaurací zahrnut v ceně jídla nebo je vám automaticky připočten couvert. Některé italské podniky si k účtu automaticky připočítávají i spropitné, to je důležité při placení zkontrolovat, bylo by tam uvedeno: benandata, coperto či couvert. Pokud spropitné uvedeno není, pohybuje se kolem 10%. Po předkrmu následují těstoviny či polévka, dalším chodem je maso po kterém následuje sladká tečka na závěr. Během jídla se nesnažte objednávat, kávu nebo kečup, nechtějte špagety s masem a také se nesnažte požádat o parmazán na těstoviny, které obsahují mořské plody, tohle dělají pouze křupani. Za ochutnání stojí italská zmrzlina, italské víno a sýry. Stojí za to navštívit italskou restauraci, ale připravte se na to, že ceny nejsou jako v České republice.

Co je nedílnou součástí každodenního života Italů je káva. V tuto chvíli zapomeňte na “české presso”, tento pojem neexistuje a v Itálii ho nikde neseženete. Pokud chcete kávu velkou, objednejte si americanu, při požadavku malé kávy poproste personál o espresso. Cena kávy se také liší podle toho, jestli si ji vychutnáte u stolu a necháte se obslouží nebo si ji dáte na baru. V některých kavárnách se cena zvedá až na dvojnásobek. Nikdy, ale nikdy si nekupujte kávu s sebou, pití kávy za chůze je považováno za čiré barbarství.

Dávejte pozor na silnicích, hned po několika minutách zjistíte, že Italové neřídí zrovna podle předpisů. Jejich styl jízdy je poněkud odlišný, proto buďte na pozoru. Za porušení předpisů Vám může hrozit buď vysoká pokuta nebo odebrání řidičského průkazu.

Kouření je zakázáno ve většině uzavřených prostor, přístupných veřejnosti a za porušení hrozí pokuta. V Itálii je také velice přísný zákon o nošení zbraní, jako jsou nože a mačety. Proto je používejte pouze v kuchyni.